Klaus Iohannis a CONTESTAT la CCR Legea privind construirea Spitalului militar de la Constanța

dePSD Italia

Klaus Iohannis a CONTESTAT la CCR Legea privind construirea Spitalului militar de la Constanța

Președintele Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I”.

„Considerăm că această lege contravine prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (4) referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat, ale art. 16 alin. (1) privind egalitatea în drepturi, ale art. 61 alin. (1) teza a doua, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării, precum și celor ale art. 111 alin. (1) teza a doua privind informarea Parlamentului și ale art. 138 alin. (5), referitoare la obligativitatea stabilirii surselor de finanțare pentru cheltuielile bugetare. (…) Considerăm că legea criticată are caracter individual, fiind concepută să impună dispoziții pentru un singur caz, determinat concret, intuitu personae. Astfel, instituind prin lege aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I”, respectiv înființarea spitalului în cauză, Parlamentul a nesocotit dispozițiile art. 1 alin. (4) din Constituție în componenta sa referitoare la separația puterilor în stat, reglementând într-un domeniu ce ține de competența de reglementare a autorităților administrației publice centrale sau locale, viciu de natură să antreneze – conform jurisprudenței instanței constituționale – neconstituționalitatea legii în ansamblul său”, motivează, printre altele, șeful statului.

Proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Spitalul Militar Regional „Carol I”, inițiat de parlamentarii constănțeni ai PSD, a fost adoptat, pe 27 mai, definitiv în Camera Deputaților.

Unitatea spitalicească este menită să deservească „pacienți din zona Dobrogei și de sud est a țării” și va fi construită pe raza municipiului Constanța. Proiectul de lege a stat ani de zile în sertarele Senatului, a fost adoptat pe 23 aprilie și din 29 aprilie a ajuns la Camera Deputaților. Marți, 26 mai, a fost emis și raportul favorabil al comisiei pentru buget, iar a doua zi a fost adoptat în plenul Camerei cu 306 voturi pentru și două abțineri.

Despre autor

PSD Italia administrator